Reseptit
Arkiset valintasi voivat tukea monimuotoisuutta! Kun haluat valita lautasellesi ruokaa, jonka tuotanto vahvistaa luonnon monimuotoisuutta, on sinulle tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja. Nappaa tästä helpot tavat muokata omia ruokatottumuksia planetaarisempaan eli maapallon kestokyvyn kannalta parempaan suuntaan.
HÄRKÄPAPUSÄMPYLÄT
PORKKANA-LINSSIKEITTO
TOMAATTINEN LINSSIKEITTO
BORSSIKEITTO
KAALILAATIKKO
PERUNASALAATTI
KEKRIJUUREKSET
PAVUT
PERSILJAISET LIHAPULLAT
KAALI-PORKKANA-SLAW
Vaihda riisi viljaan, nappaa kaali kainaloon
Arkiruuissa lisäkkeenä käytetty riisi kannattaa vaihtaa viljoihin, sillä kotimaisen viljan hiili- ja vesijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin riisin. Nykyään kaupoissa on tarjolla hyvä valikoima helppokäyttöisiä, esikypsytettyjä ateriaviljatuotteita.
Kaali ja juurekset ovat parhaimmillaan syksyllä. Ne ovat peltokasveja, jotka kasvavat kohtuullisilla lannotteiden määrillä, joten niiden hiilijalanjälki on pieni. Niistä voi valmistaa helposti värikkäitä kasvipohjaisia ruokia.
Pavuista proteiinia pikku askelin
Kun palkokasvit kasvavat, ne sitovat juuriensa avulla ilmakehästä typpeä maaperään. Seuraavalle viljelykasville tarvitaan siis vähemmän typpilannoitetta, mikä vähentää viljelyn ilmastovaikutusta. Samalla palkokasvien laaja juuristo tuottaa lisää maatuvaa ainetta kasvualustaan.
Kun haluat korvata lautasellasi lihaa ja kalaa kasviproteiinilla, käytä palkokasveja noin 1 dl päivässä. Kun lisäät määrää palkokasvien määrää pienin askelin, vältät ruuansulatusvaivat. Palkokasvien syöminen nimittäin parantaa ruuansulatuskanavan mikrobikoostumusta. joten totuttelun myötä mikrobit pystyvät hyödyntämään lisääntyvää kuitua ja kasviproteiinia tehokkaasti.
- Papuja on saatavilla tuoreena, kuivattuna, pakasteena ja säilykkeenä. Kuivatut pavut pitää aina liottaa ja kypsentää huolellisesti pakkauksen ohjeen mukaan.
- Linssit ovat miedon makuisia ja ne kypsyvät nopeasti. Ne ovat myös helppokäyttöisiä: niitä ei tarvitse liottaa vaan huuhtelu riittää. Linsseistä voi valmistaa monenlaisia ruokia keitoista pihveihin. Esimerkiksi punaisten linssien kypsymisaika on 10 – 15 minuuttia. Linssit ovat aina tuontitavaraa.
Lihaa ei tarvitse välttää kokonaan
Lihaa voidaan tuottaa sellaisilla alueilla, joilla viljan tai muiden ravintokasvien tuotanto ei onnistu tai on vaikeaa. Tuotantoeläimet voivat laiduntaessaan ylläpitää perinnemaisemia, esimerkiksi ketoja ja niittyjä, joilla viihtyy monia uhanalaisia lajeja, sekä kasveja että hyönteisiä.
Jo pienestä määrästä lihaa tai muita eläinkunnan tuotteita saadaan B12-vitamiinia, jota kasvikunnan tuotteissa ei ole. Lihassa on myös välttämättömiä aminohappoja, jotka täydentävät kasviproteiinien aminohappokoostumusta. Liha on arvokasta myös monien muiden ravintoaineiden lähteenä, mutta suurina määrinä punainen liha kuormittaa sekä terveyttä että ympäristöä.
SuomiAreena-panelistien lempireseptit
Kesän 2022 SuomiAreena -paneelikeskusteluun osallistuneiden ruokavaikuttajien vinkit ovat heidän omia suosikkireseptejään.
Kallelan luomutilan vinkki: Härkäpapusämpylät
Resepti on Maa- ja kotitalousnaisten Härkäpapureseptejä -julkaisusta.
- 50 g hiivaa
- 1 rkl sokeria (tai hunajaa tai siirappia)
- 3/4 dl rypsiöljyä
- 2 tl suolaa
- 5 dl vettä
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1,5 dl härkäpapujauhoa
- 2,5 dl sämpyläjauhoja
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 0,5 dl porkkanaa, raastettua juustoa, aurinkokuivatun tomaatin paloja tai muuta makusi mukaan
Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää veteen hiiva, kaurahiutaleet, rypsiöljy, suola, sokeri sekä raastettu juusto (tai porkkana tai aurinkokuivattu tomaatti). Voit halutessasi korvata sämpylä- ja vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla, jos haluat gluteenittoman lopputuloksen.
Lisää jauhoseos pieninä erinä nesteeseen ja anna kohota lämpimässä vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia. Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen (kiertoilmauuni 200 astetta). Vaivaa kohonnut taikina ja leivo haluamasi kokoisia sämpylöitä. Nostata liinan alla ja paista sämpylät noin 12-15 minuuttia uunista riippuen.
Sirpa pietikäisen vinkki: Porkkana-linssikeitto
- 4-5 porkkanaa
- 2 dl punaisia linssejä
- 1 l vettä
- 1-2 valkosipulin kynttä
- pala raastettua inkivääriä oman maun mukaan
- currya, chiliä ja suolaa maun mukaan
Lisää keitinveteen kuoritut ja pilkotut porkkanat, inkivääri, currya oman maun mukaan ja halutessasi chiliä. Kun porkkanat ovat kypsyneet, lisää punaiset linssit ja pilkottu tai murskattu valkosipuli. Anna kiehahtaa ja lopuksi soseuta sauvasekoittimella.
Marttojen planetaarisesti tuunatut reseptit
Reseptit on muokattu planetaaristen ravitsemussuositusten mukaisiksi Marttojen reseptipankin resepteistä. Lihaa on kaikissa maltillisesti. Alkuperäiset reseptit ja niille lasketut hiilijalanjäljet löytyvät Marttojen reseptipankista.
Tomaattinen linssikeitto
- 1 sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 rkl öljyä
- 0,25 tl chilirouhetta
- 1 tl kurkumaa
- 0,5 tl inkiväärijauhetta
- 1 prk (400 g) säilyketomaattimurskaa
- 5 dl vettä
- 0,5 tl suolaa (tai puolikas kasvisliemikuutio)
- 1,5 dl kuivattuja punaisia linssejä
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipulit ja mausteet ja kuullota hetki miedolla lämmöllä. Lisää tomaattimurska, vesi ja suola tai liemikuutio. Anna kiehua muutama minuutti.
Huuhdo linssit kylmällä vedellä ja lisää kattilaan. Kypsennä keittoa noin 10 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä.
Tässä reseptissä tomaattimurskan voi korvata myös kotimaisella hävikkitomaattikastikkeella, jolloin mausteita voi käyttää varovaisemmin.
Lisävinkki! Vaihtelua saat, kun lisäät keittoon porkkana- ja/tai kaaliraastetta, joita kypsytetään hetki yhdessä sipulin kanssa.
Borssikeitto
- 200 – 300 g naudan luista keittolihaa (potkaa, rintaa tai etuselkää) tai broilerinkoipia.
- noin 1 l vettä
- 2 tl suolaa
- 2 laakerinlehteä
- 4-5 valkopippuria
- 4-5 maustepippuria
- (1 valkosipulinkynsi)
- 1 sipuli
- 1 porkkana
- pala juuriselleriä
- 3-4 raakaa punajuurta
- pala valkokaalia
- 2 tl etikkaa
- tilliä ja meiramia
- lisänä: smetanaa, ranskankermaa tai kermaviiliä
Tämä keitto vaatii hiukan valmisteluja, mutta keittoa voi tehdä isomman annoksen kerralla ja pakastaa osan.
Huuhtele liha ja pane se kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Kuori vaahto pinnalta, kun vesi alkaa kiehua. Lisää laakerinlehdet ja pippurit. Anna lihan kiehua hiljalleen kannen alla.
Kuori ja hienonna sipuli. Kuori porkkana, juuriselleri ja punajuuret ja raasta karkeaksi raasteeksi. Leikkaa kaali suikaleiksi. Ruskista kevyesti paistinpannulla öljyssä sipuli, porkkana- ja selleriraaste ja lisää keittoon. Lisää myös kaalisuikaleet ja punajuuriraaste sekä etikka. Hauduta keittoa matalalla lämmöllä runsas puoli tuntia.
Paloittele liha ja pane takaisin keittoon. Mausta keitto tillillä ja meiramilla. Tarjoa keiton kanssa smetanaa, ranskankermaa tai kermaviiliä.
Kaalilaatikko (n. 10 annosta)
- 2 dl rikottuja ohrasuurimoita tai ateriajyviä (kaura, ohra)
- 5 dl vettä
- n. 1 kg keräkaalia
- 2 sipulia
- 300 g jauhelihaa
- 1–2 rkl siirappia
- suolaa, valkopippuria, meiramia
- n. 3 dl nestettä (esim. kasvis- tai lihalientä, kermaa tai maitoa)
Voit käyttää siipikarjan jauhelihaa, jonka hiilijalanjälki on hieman pienempi. Kaalilaatikkoa kannattaa valmistaa kerralla iso annos.
Keitä ohrasuurimot tai ateriajyvät vedessä kypsiksi, valuta ylimääräinen vesi pois. Hienonna kaali ja sipulit. Ruskista jauheliha padassa, lisää kaali ja sipulit ja hauduta 5-10 minuuttia koko ajan sekoittaen.
Sekoita kaikki aineet keskenään, lisää neste ja pane seos voideltuun uunivuokaan. Paista laatikkoa 175 °C:ssa noin tunti.
Kasvisversion voi valmistaa jättämällä lihan pois ja käyttämällä nesteeksi kasvislientä. Lihan voi voi myös korvata jauhiksella, härkiksellä tai muilla lihankorvikkeilla. Kaalilaatikkoon voi vaihteeksi lisätä muutaman raastetun porkkanan, jotka ruskistetaan samalla kuin kaali ja sipulikin.
Elonkierron kasvimaan reseptit
Reseptit perustuvat Elonkierron kasvimaan satoon.
Perunasalaatti Elonkierron perunoista
Perunasalaatista on moneksi: se sopii lisukkeeksi, välipalaksi ja koko ateriaksikin – varsinkin jos
täydennykseksi ottaa maun mukaan vaikka lihapullia tai nakkeja. Ruokaisa salaatti valmistuu
säilyvistä kasviksista ja sopii hyvin talven arkeen ja juhliin, kuohujuoman kanssa vaikka
itsenäisyyspäivän viettoon!
- 1 kg kiinteitä perunoita
- 1 iso vihreä omena
- 2 maustekurkkua
- Puolikas purjo / 1 iso sipuli (myös punasipuli sopii hyvin)
- Kastike:
- 2 dl kermaviiliä – mukaan voi lisätä myös majoneesia
- Suolaa, sinappia, valkoviinietikkaa, mustapippuria, yrttisuolaa, valkosipulia maun mukaan
Keitä perunat, mutta varo etteivät ne mene ylikypsiksi. Kuori jäähtyneet perunat. Arkisalaattiin perunat voi käyttää kuorineenkin. Pilko perunat, omena, maustekurkut ja sipuli pienehköiksi kuutioiksi ja laita ne isoon kulhoon.
Sekoita kastikkeen ainekset ja tarkista maku. Eksotiikkaa kaipaava voi lisätä vaikka chiliä tai inkivääriä. Kaada kastike kulhoon kasvisten päälle ja sekoita varovasti nostellen, etteivät perunat murskaudu.
Anna vetäytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään ennen tarjoilua. Ohjetta voi muunnella vapaasti omien mieltymysten ja kaapista löytyvien varantojen mukaisesti.
Elonkierron kekrijuurekset
- värikkäitä juureksia, esimerkiksi perunaa, porkkanaa, lanttua, punajuurta, raitajuurta
- sipulia
- rypsiöljyä
- suolaa, mausteita ja yrttejä oman maun mukaan
- tuoretta tai kuivattua persiljaa tai ruohosipulia
Kuori ja paloittele juurekset uunipellille tai vuokaan. Sekoita rypsiöljy ja mausteet keskenään ja pirskottele juureslohkojen päälle. Paahda uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia.
Elonkierron pavut
- tuoreita vihreitä, valkoisia tai mustia papuja kokonaisina (esim. salkopapuja ja tarhapapuja)
- 1-2 rkl voita
- 1-2 rkl vettä
- ripaus suolaa
Kuumenna pannulla puolet voita ja puolet vettä ja vispaa sekaisin. Lisää pannulle kokonaiset pavut ja anna kypsyä vesi-voi-emulsiossa noin 5-7 minuuttia papujen koosta riippuen. Mausta suolalla ja tarjoile heti. Älä keitä liian kypsäksi, jotta pavuissa säilyy napakkuus!
Elonkierron persiljaiset lihapullat
- 350 g porsaan jauhelihaa
- 0,75 dl korppujauhoja
- 0,5 dl maitoa, kevytkermaa tai kasvipohjaista valmistetta
- 1 dl vettä
- 1 sipuli
- 1 valkosipulin kynsi
- 1 kananmuna
- 1 tl suola
- 1/4 tl valkopippuria
- 1 tl paprikaa
- 2-3 rkl hienonnettua persiljaa
Sekoita korppujauhot ja neste isossa kulhossa. Anna seistä 5-10 minuuttia. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli hyvin hienoksi. Lisää korppujauhojen joukkoon sipuli, muna, mausteet ja jauheliha. Sekoita taikina tasaiseksi puukauhalla. Leivo märällä työlaudalla tanko. Jaa se yhtä suuriin osiin ja pyöritä pyöryköiksi märillä käsillä. Paista uunin yläosassa 225 asteessa noin 12-15 minuuttia.
Elonkierron Kaali-porkkana-slaw
Resepti on alun perin kokki Kari Aihisen coleslaw-resepti. Elonkierron kekrijuhlan salaatissa kaalia oli 6,8 kg ja porkkanaa 4 kg sekä muita aineita suunnilleen reseptin mukaisessa suhteessa.
- 1 kaali
- 2 porkkanaa
- 1,5 dl maustamatonta majoneesia
- 1 dl ranskankermaa
- 2 tl omenaviinietikkaa
- 1 rkl Dijon-sinappia
- 1 tl sokeria
- 1/4 tl suolaa
Suikaloi kaali mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Kuori porkkanat ja raasta karkeaksi raasteeksi. Kauli kaalia pyyhkeen sisällä, jotta kaali notkeentuu ja sen rakenne pehmenee.
Sekoita majoneesi, ranskankerma, omenaviinietikka, sinappi, sokeri ja suola. Nosta kaalisuikaleet ja porkkanaraaste isoon kulhoon, kaada päälle kastike ja sekoita hyvin. Peitä kulho tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi tai yön yli.