Luentosarja

Jokiläänin kansalaisopisto ja Elonkierron Ystävät ry järjestävät kaudella 2020-21 yhteisen luentosarjan. Koronatilanteesta johtuen valtaosa luennoista on toteutettu verkkoluentoina, joita kaikkien on ollut mahdollista seurata. Verkkoluennot on toteutettu yhteistyössä WahrenOpiston Forssa TV:n kanssa.

 

Sarjan ensimmäinen luento (17.9.2020) käsitteli Jokioisten kartanon puiston kasvillisuutta. Luento järjestettiin Jokioisten Tietotalolla. Luennoitsijana toimi Merja Hartikainen.

 

Toisella luentokerralla (5.10.2020) perehdyttiin Sirpa Kurpan johdolla aiheeseen ”Monimuotoisuus on turvallisuutta”. Mitä yhteyksiä on monimuotoisuudella ruokaturvaan, energiaturvaan, hyvinvointiimme ja terveyteemme, myös meneillään olevaan COVID19 epidemiaan?

 

Sarjan kolmannella luennolla (20.10.2020) Outi Vesakoski johdatteli luonnon ja kulttuurien monimuotoisuuteen.

 

Mervi Honkatukia luennoi 6.11.2020 aiheesta ”Maatiaiskotieläimet säilyttävät perinnöllistä monimuotoisuutta”.

 

7.12.2020 Timo Ilomäki Lounais-Hämeen Uranus ry:stä johdatteli aiheeseen ”Elonkierto Universumissa”.

 

9. helmikuuta luennolla pohdittiin sitä, että mikä on luonnon merkitys ihmisten hyvinvoinnille. Verkkoluentoa pitämässä tutkija Anja Yli-Viikari Luonnonvarakeskukselta.

 

9.3. luennolla kuultiin mitä uusia kasveja on saatavilla nyt ja tulevaisuudessa. Verkkoluentoa pitämässä Marjo Keskitalo Luonnonvarakeskukselta.

 

24.3. luennon aiheena oli ”Pölyttäjät pelastavat ruoantuotannon”. Verkkoluentoa pitämässä Sakari Raiskio Luonnonvarakeskukselta.

 

Mitä lehmän neljässä mahassa oikein tapahtuu? Miten ruohosta tulee maitoa? Miksi lehmä tuottaa metaania? Verkkoluentoa pitämässä Marketta Rinne Luonnonvarakeskukselta.

Luentosarjan viimeisessä osassa Elonkierron koordinaattori Miia Kuhanen kertoo Elonkierron uudesta toimintamallista.