Lasten tiedeviikko 2024

Elonkierron tiedeviikolla kuljetaan reittiä, jossa vuorottelevat ohjatut esittelypisteet, laitumella käyskentelevät kotieläimet, viljelykset, kasvimaat, kasvihuoneet, infotaulut ja omatoimipisteet. Reittiä reunustavat perinnemaisemat, puustoiset metsälaitumet, hakamaat, joenvarsiniityt ja kukkaketo. Kestävä luonnonvarojen käyttö ja kulutus kulkevat vahvasti mukana läpi eri esittelyteemojen. Noin kahdellakymmenellä rastilla perehdytään niin ruoan alkuperään,
ruoantuotantoon, maaperän hyvinvointiin, hyönteismaailman saloihin kuin aina eläinten käyttäytymiseen, eläinavusteiseen terapiaan ja eläinten nimiä käsittelevään etymologiaan asti. Eri päivinä rastit vaihtuvat osittain, eli kaikki toiminta ei ole tarjolla joka päivä.

Maatalouden luonnon monimuotoisuutta käsitellään muun muassa viljalajikkeiden ja nurmikasvien avulla. Tarjolla on myös vihanneksia, juureksia ja hedelmiä maisteltaviksi. Geenivaroihin koululaiset pääsevät tutustumaan sekä tuttujen viljojen että alkuperäisviljalajikkeiden ja erilaisten perunoiden kautta. Oppilaat saavat halutessaan käsiinsä niin maaperää parantavat lierot kuin sormenpäät mustaavan biohiilen. Mikroskoopin avulla perehdytään muovin kertymiseen eliöissä ja havaintovälineillä tutkitaan vesistön laatua Loimijoessa. Mahdollisesti muutamana päivänä pääsee näkemään lintujen rengastustakin.

Luontoa, ruokaa ja maataloutta tuodaan elämyksellisesti esille tutkijoiden ja eri asiantuntijoiden toimesta. Mukana tiedeviikkoa järjestämässä ovat mm. Luke, Forssan Luontomuseo, Oulun Ötökkäakatemia, Turun Yliopisto, MTK Lounais-Häme, Suomen Mehiläishoitajat, Baltic Sea Action Group, Forssan Luontomuseo, Lounais-Hämeen lintuharrastajat ry, Lounais-Hämeen Uranus ry, Jokioisten Eläinsuojeluyhdistys, Rajala Ranch, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy, Ruokavirasto, SPR Jokioinen, Kokemäenjoen vesistön suojeluyhdistys ry, Leena ja Heikki Luoto (biologit, oppaat ja hyönteistiedekirjailijat), Henna Jämsä (maatarhuri ja permakulttuurin asiantuntija) sekä Tea Jaakkola (eläinavusteinen terapia).

Kukissa surisee ja maan alla kuhisee – ympäristökasvatusta
monimuotoisesta luonnosta

Elonkierrossa koululaiset saavat suoran kosketuksen maaseutuun ja luonnon antimiin. Elonkierto tarjoaa oppimisympäristön, missä luonnonvarojen lukutaito kehittyy oivaltaen ja kokeillen. Elämysoppiminen on yksi tehokkaimmista tavoista omaksua tietoa. Luonto tarjoaa elämysoppimisille oivalliset puitteet, sillä se vaikuttaa monien aistien välityksellä ja auttaa keskittymään. Tiedeviikon teemoja ovat muun muassa:

  • Ystävämme ötökät ja kedon kukat
  • Maan alla kuhisee
  • Pellolta pöytään ja ruista ranteeseen
  • Maidon matka maatilalta jäätelöksi
  • Eläinten kielellä
  • Kierrätys ja kestävä kulutus
  • Monimuotoinen luontomme

Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt Elonkierrolle 30 000 euron apurahan lasten tiedeviikon järjestämiseen. Tiede tutuksi -apuraha myönnettiin Alma ja Jussi Jalkasen rahastosta.

Skip to content