Tietoa eläimistä

Kukko kanalaumoineen ottaa vieraat vastaan puiston portilla. Elonkierrossa laiduntaa nautakarjaa, hevosia, lampaita ja vuohia. Suurin osa Elonkierrossa olevista eläimistä on maatiaisrotua. Eläimet saapuvat puistoon touko-kesäkuun vaihteessa.
 

Maatiaiskanat

Kuva: Jari Lindeman/Luke
Maatiaskanan höyhenpeitteen väri vaihtelee mustasta kirjavaan ja kermanvalkoiseen. Maatiaiskanat ovat elinvoimaisia, pitkäikäisiä ja kylmää kestäviä. Suojeluohjelman avulla maatiaiskanojen määrä on noussut noin viiteen tuhanteen. Maatiaiskana ei enää ole vaarassa hävitä, mutta osa kannoista on edelleen joko uhanalaisia tai kriittisesti uhanalaisia. Elonkierron kanat ovat piikkiöläistä kantaa.

Naudat

Maidontuotannossa käytettiin ennen valtaosaltaan maatiaisrotuja. Viimeisten vuosikymmenien aikana ne ovat olleet vaarassa hävitä kokonaan. Suomenkarjaan kuuluu kolme eri rotua, länsi-, itä- ja pohjoissuomalainen rotu.

Kyyttö

Kuva: Janne Lehtinen/Luke
Itäsuomenkarjan eläimiä kutsutaan myös kyytöiksi. Kyyttökarjan lehmiä on puhdasrotuisena jäljellä noin 1 600 ja kanta kasvaa mukavasti. Kyyttö on maatiaislehmäroduistamme vanhin. Kyytön kyljet ovat punaruskeat, vatsa ja mahanalus valkoiset.

Länsisuomalainen

Kuva: Jenna Vaha/Luke
Yhtenäisen punaruskea länsisuomenkarja on maatiaisnaudoistamme suurikokoisin. Länsisuomenkarja on yksi maailman korkeatuottoisimmista maatiaisnautaroduista. Lehmiä on noin 1500 yksilöä ja kanta vähenee huolestuttavasti. Maatiaisnaudat ovat yleensä sarvettomia eli nupoja.

Lapinlehmä

Kuva: Jenna Vaha/Luke
Pohjoissuomenkarjan lehmää sanotaan myös lapinlehmäksi. Lapinlehmä on nupo eli sarveton ja väriltään yleensä valkoinen. Menneinä vuosisatoina karjaa jalostettiin paljolti värin ja ulkomuodon mukaan. Valkean värin arveltiin myös suojelevan eläintä hyttysten ja paarmojen pistoilta. Lapinlehmien määrä on kasvanut jatkuvasti 1980-luvun jälkeen, tällä hetkellä lehmiä on vajaa tuhat yksilöä.

Ayrshire

Kuva: Janne Lehtinen/Luke
Yleisin lypsykarjarotu Suomessa. Ensimmäiset yksilöt tuotiin maahamme 1800-luvun puolivälissä. Rotu on kotoisin Skotlannista Ayrshiren maakunnasta. Keskimääräinen elopaino on noin 570 kiloa. Ayrshire tunnetaan tehokkaasta korsirehun käytöstä, hyvästä lisääntymiskyvystä ja pitkäikäisyydestä. Väriltään se on ruskean ja valkoisen kirjava, mutta voi olla myös lähes kokonaan ruskea.
 

Vuohi

Kuva: Janne Lehtinen/Luke
Elonkierron vuohet ovat suomenvuohia, joita maassamme on arviolta noin neljä ja puoli tuhatta. Niiden väritys vaihtelee vitivalkeasta harmaan kirjavaan, joukossa on myös ruskeita ja mustia yksilöitä. Vuohet voivat olla sekä sarvekkaita että nupoja. Tärkein tuote on maito, jota vuohi tuottaa puolitoista–kuusi litraa päivässä.
 

Suomenhevonen

Kuva: Janne Lehtinen/Luke
Suomenhevosia on noin 20 000, eli kolmasosa koko Suomen hevosmäärästä. Lämminverihevosia käytetään pääasiassa ratsu- ja ravihevosina, mutta suomenhevonen sopii myös työkäyttöön.
 

Lammas

Kuva: Janne Lehtinen/Luke
Lampaita on Suomessa noin 155 000. Uuhi synnyttää keväällä maalis–huhtikuussa yhdestä kolmeen karitsaa. Lammas tuottaa villaa, turkista ja lihaa. Lammasta voidaan käyttää myös maisemanhoidossa. Suomalainen syö lampaanlihaa keskimäärin 700 grammaa vuodessa, sen sijaan esimerkiksi sianlihaa syödään noin 36 kiloa vuodessa.