Elonkierto

 

Elonkierto on Jokioisilla sijaitseva kaikille avoin ja maksuton esittelypuisto, joka kertoo luonnonvarojen tutkimuksesta. Elonkierrossa voi oppia, miten ihminen ja luonto toimivat yhdessä ja miten tutkimus siirtyy käytäntöön. Kesäisin puistossa laiduntaa lehmiä, hevosia, lampaita, vuohia ja kanoja. Kävijä pääsee tutustumaan harvinaisiin suomalaisiin alkuperäisrotuisiin eläimiin. Viljelykset ja opastaulut johdattavat pellon maailmaan. Myös viljat, yrtit ja ketokukat kukoistavat Elonkierrossa.

Elonkierto on tärkeä ympäristökasvattaja. Siellä korostetaan kuluttajan ja maatalouden välistä suhdetta sekä kerrotaan ilmastonmuutoksesta ja sen merkityksestä maataloudelle. Lähistöllä sijaitsevat geenivarapuistot Wendlan puutarha, Ferrarian rinne, kartanonpuisto ja omenatarha linkittyvät upeasti Elonkiertoon.

Elonkierto on perustettu vuonna 1998 ja sitä on ylläpidetty vuoteen 2019 asti pääsääntöisesti Luonnonvarakeskuksen (Luke) varoilla. Vuoden 2020 alusta puiston vetovastuu siirtyi Elonkierron ystävät ry:lle. Puistossa käy vuosittain noin 30 000 kävijää.

Palvelut ja tapahtumat

Elonkierto toivottaa koululais- ja päiväkotiryhmät tervetulleiksi tutustumaan ruoan alkuperään! Meiltä voi varata etukäteen opastuksen, esitelmän tai workshopin vuodenajan tai teeman ympärille. Ota yhteyttä!

Kesäisin Elonkierrossa palvelee Makasiinikahvio, jossa on tarjolla kahvia, virvokkeita, jäätelöä ja leivonnaisia. Kahvilassa työskentelee vuosittain kymmenkunta 4H-nuorta. Huomioithan, että isommille ryhmille on hyvä varata kahvitus etukäteen. Kahvilan aukioloajat ja lisätietoja löydät täältä.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Jokioisten yhdistys on järjestänyt jo useana vuonna Luonnonvarakeskuksen kanssa puistossa kesäisin lapsille maksutonta luontokerhoa ja tiedeluontokoulua.

Puistossa on järjestetty vuosien saatossa myös näytelmiä, taidenäyttelyitä, vesiensuojeluprojekteja, teemailtoja ja paljon muuta. Alueella sijaitsee myös Lounais-Hämeen Uranuksen observatorio.