Ainutlaatuinen Elonkierto

 

Elonkierto kaikille avoin ja maksuton maatalouden ja luonnonvarojen tutkimuksen esittelypuisto, joka peilaa ruoantuotannon historiaa ja nykyisyyttä toisiinsa. Valtakunnallisestikin ainutlaatuinen oppimis- ja virkistyskokonaisuus sijaitsee Kanta-Hämeessä Jokioisten kunnassa. Puistossa käy vuosittain noin 30 000 kävijää.

Elonkierrossa voit oppia, miten ihminen ja luonto toimivat yhdessä ja miten luonnonvarojen tutkimus siirtyy käytäntöön. Astu puiston tiedepoluille tutustumaan kestävään ruoantuotantoon sekä ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvoinnin väliseen suhteeseen!

Voit kulkea valitsemiasi 1-2 kilometrin mittaisia reittejä, joiden varrella tapaat kesäisin suomalaisia alkuperäisrotuisia kotieläimiä ja löydät pohjoisiin viljelyoloihimme sopeutuneita viljelykasveja. Myös yrtit ja ketokukat kukoistavat Elonkierrossa.

Kooltaan noin 15 hehtaarin laajuinen Elonkierto on perustettu vuonna 1998 ja sitä ylläpidettiin vuoteen 2019 asti pääsääntöisesti Luonnonvarakeskuksen (Luke) varoilla. Vuoden 2020 alusta puiston vetovastuu siirtyi Elonkierron ystävät ry:lle. Nyt toimintaa tukevat Jokioisten kunnan ja Luonnonvarakeskuksen lisäksi noin 20 yritystä ja 20 alueellista ja valtakunnallista yhdistystä tai muuta organisaatiota. Toiminnan kehittämiseen on myös saatu rahoitusta Maaseuturahastosta Leader-ryhmä LounaPlussalta.

Tervetuloa Elonkiertoon viihtymään, virkistymään ja oppimaan!

Palvelut

Elonkierron Makasiinista löydät opastuskeskuksen ja kahvilan. Makasiinikahvilassa on tarjolla kahvia, virvokkeita, jäätelöä ja leivonnaisia. Kahvilan aukioloajat ja lisätietoja löydät täältä. Huomioithan, että isommille ryhmille on hyvä varata kahvitus etukäteen.

WC:t löytyvät pääparkkipaikalta (Ojaistentie 44) ja Makasiinilta (Ojaistentie 80). Lyhimmillään noin kilometrin ja pisimmillään noin kahden kilometrin mittaisen tiedepolun varrella sijaitsee myös omien eväiden syöntiin soveltuvia levähdyskatoksia, huvimaja sekä nuotiopaikka ja laavu.

Tapahtumat

Elonkierrossa järjestetään tapahtumia ympäri vuoden. Kesän teemakierrokset, talven joulupolku ja kevään pääsiäispolku ovat muodostuneet jo perinteiksi. Elonkierto osallistuu aktiivisesti myös kotimaisen ruoantuotannon edistämiseen muun muassa Lähiruokapäivässä ja Avoimet maatilat -tapahtumassa. Seuraa Elonkierron ajankohtaisia tapahtumia verkkosivuillamme ja Facebook-sivulla!

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Jokioisten yhdistys on järjestänyt jo useana vuonna puistossa kesäisin lapsille maksutonta luontokerhoa. Puistossa on järjestetty vuosien saatossa myös näytelmiä, taidenäyttelyitä, vesiensuojeluprojekteja, teemailtoja ja paljon muuta. Alueella sijaitsee myös Lounais-Hämeen Uranuksen observatorio.

Teemat ja opastus

Elonkierron lähtökohtana on luonnonvarojen kestävälle käytölle ja kiertotalouden periaatteille rakentuvan yhteistoiminnan edistäminen. Puiston perusnäyttelyssä havainnollistetaan maaseutuympäristön monimuotoisuutta, kerrotaan ilmastonmuutoksesta ja maaperän hyvinvoinnista sekä tuodaan esiin ruoantuotannon, ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin välistä suhdetta.

Elonkierto toivottaa kaiken ikäiset ryhmät tervetulleiksi tutustumaan ruoan alkuperään, ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sekä ihmisten ja eläinten välisiin suhteisiin! Meiltä voi varata etukäteen opastuksen, esitelmän tai työpajan vuodenajan tai teeman ympärille. Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Muuta nähtävää lähellä Elonkiertoa

Lähistöllä sijaitsevat, Luonnonvarakeskuksen edelleen ylläpitämät Wendlan puutarhaFerrarian rinnepuistokartanonpuisto ja Kansallisen geenivaraohjelman omenatarha linkittyvät upeasti Elonkiertoon.

Jokioisten Museorautatien museojuna liikennöi kesäviikonloppuisin ja talvella erikoistapatumissa. Rautatien Jokioisten-päätepysäkki sijaitsee alle kilometrin päässä Elonkierrosta.